Wszystko o trzodzie chlewnej
Dużo z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, niemniej jednak należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest koniecznie do hodowli, które choroby mogą wystąpić i jak postępować wówczas, jak karmić, czym karmić i sporo innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach żąda od hodowcy zaangażowania wielkich środków finansowych natomiast również wielkiej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Nieodpowiednie warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie niezmiernie starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.
Drugą niezmiernie ważną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te składniki, jakie dostoją o hodowcy w paszy z koryta. Świnie winny mieć dietę zawarta w stosowny poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, elementów mineralnych czy energii. Ważne w żywieniu świń są składniki mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Bardzo istotne są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki właściwemu dziennemu żywieniu ,dzięki właściwym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach które obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.
Drugą niezmiernie ważną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te składniki, jakie dostoją o hodowcy w paszy z koryta. Świnie winny mieć dietę zawarta w stosowny poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, elementów mineralnych czy energii. Ważne w żywieniu świń są składniki mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Bardzo istotne są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki właściwemu dziennemu żywieniu ,dzięki właściwym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach które obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.